I emovision samler vi data om alle energimærker, ejendomme, ejere og BBR-data. Dette giver data og en betydelig viden om danske ejendomme og deres energiforhold. I dette indlæg giver vi eksempler på disse data, og den viden de kan give.
Der er medio december 2024 ca. 537.000 gyldige energimærker. Der er godt og vel 1,5 millioner ejendomme omfattet af energimærkeordningen. Dette betyder at 35% af danske ejendomme har et gyldigt energimærke.
Der udarbejdes ca. 73.000 energimærker om året, så det vil tage væsentligt over 10 år, inden størstedelen af de danske ejendomme har et gyldigt energimærke. Der blev udarbejdet ca. 73.600 energimærker i 2023.
Hvis der var en vision om at alle ejendomme skal have gyldigt energimærke, vil det betyde, at produktionen af nye energimærker mindst skal fordobles, hvis også de udløbne skal fornyes.
I de 537.000 energimærker er der en stor mængde forslag til energirenovering. Disse rummer forbedringsforslag for betydelige beløb. Nedenfor en oversigt over de 10 forbedringsforslag med højest besparelsesvolumen.
Sammenlagt er der besparelsespotentialer for 148 mia. kroner i energimærkerne for en investering for 66 mia., altså et nettoprovenu på 82 mia. kroner over forbedringernes levetid.
Der er i opgørelsen gjort brug af forudsætningerne i energimærket. Energipriser og investeringsomkostninger har ændret sig over tid i indeværende 10 årsperiode, hvorfor det er sandsynligt at provenuet vil være større, hvis alle beregninger var på aktuelle priser. Denne beregning må foretages i et senere indlæg.
Mange boligejere har selvfølgelig undervejs fulgt rådene i energimærket, eller på andet initiativ foretaget energioptimering af deres bolig. Det er dog vores indtryk at det langtfra er de fleste. Også her er der data i emovision, der muliggør en vis udpegning af dem, der har, og ikke har gjort noget.
I emovision er der også ejerforholdsdata på ejendommene. Dette muliggør at undersøge hvordan det ser ud med energimærkningen af Danmarks ejendomme i forhold til ejerforholdstypen. Herunder ses en opgørelse af alle ejendomme omfattet af energimærkeordningen og hvor mange der har gyldigt energimærke fordelt på ejerforhold.
Det ses at de, der har største dækning, er almene boligselskaber og andelsboligforeninger. For offentlige bygninger gælder at alle bygninger over 250m2 skal have gyldigt energimærke. Herunder ses en opgørelse for disse.
Det ses af tabellen, at der stadig mangler energimærkning af omkring 4.000 ejendomme.